Bandenspanning bij Unbound Gravel: het geheim dat iedereen kent

Als ik Amy Charity vraag met welke bandenspanning ze zal rijden? Ongebonden grind in Emporia, Kansas, lacht ze. “Dat moet je vragen, nietwaar?”

Ik doe. Ze loopt 32psi.

Amity Rockwell moet ook lachen als ik naar de bandenspanning vraag, hoewel ze blij is dat ik het heb gevraagd omdat ze snel merkt dat het voor ‘kleine mensen’ zoals zij lastiger is om de juiste druk te kiezen.

Het is vreemd om te bedenken dat gravelracen nu lang genoeg bestaat om zijn eigen clichés te hebben, maar hier zijn we, allemaal aan het grinniken over de oude bandenspanningskwestie. We lachen omdat we weten dat het ertoe doet, maar er zijn ook zoveel andere dingen die ertoe doen. Waarom bandenspanning?

Dat komt neer op de groeipijnen van grind. Nog niet zo lang geleden probeerde grind zichzelf nog te vinden: 650b of 700c? We vroegen. Is een bandbreedte van 35 mm te smal? Is 50 mm te breed? Hoe zit het met velgen? Hoe breed moeten ze zijn? Hoe diep? Zijn aerobars oké om te gebruiken in een gravelrace?

Hoewel geen van deze vragen uiteindelijk is opgelost, lijkt het erop dat grindracers zich grotendeels hebben gesetteld in trends die aangeven waar we naartoe gaan. Een wandeling door de Unbound pits geeft aan dat 700c bijvoorbeeld de strijd lijkt te hebben gewonnen, en de goede plek voor de bandbreedte bij de meeste races lijkt in het bereik van 40 tot 42 mm te liggen.

Maar bandenspanning? Daarover is niets geregeld. Te hoog en je offert compliantie en grip op. Te laag en je riskeert een lekke band. Hetzelfde als het ooit was, maar helemaal niet hetzelfde. Grind is tenslotte nog steeds op zoek naar zichzelf. En soms, als je zelf op ontdekkingstocht bent, is het het beste om het gewoon aan anderen te vragen die al op die weg zijn geweest.

“Wat zeiden de andere profs?”

Ian Boswell verliet een succesvolle carrière als WorldTour-wegrenner vlak voordat de pandemie toesloeg. Nu is hij begonnen met grindracen en werd hij al snel een favoriet voor een podiumplek bij Unbound Gravel, toen ging door om het te winnen. Hij weet beter dan de meeste anderen in het professionele veld dat het beantwoorden van vragen van nieuwsgierige verslaggevers en nog meer nieuwsgierige fans met het territorium gepaard gaat. Maar zelfs hij aarzelde om de vraag over de bandenspanning te beantwoorden toen ik hem voor de start vroeg wat hij zou rennen voor de race.

“Eh, wat zeiden de andere profs toen je het hen vroeg?” Zegt hij als reactie. Ik vertel hem dat de meeste in het bereik van 32 psi tot 40 psi waren. ‘Ja, ik ga voor 40’, zegt hij half grappend. Het voelt een beetje alsof ik terug ben in Parijs-Roubaix, waar rijders en monteurs nog meer terughoudend zijn en manometers verbergen terwijl ze de banden oppompen voor de start.

Onder de deelnemers van dit jaar waren verschillende voormalige WorldTour-professionals. Een van de meest opwindende aspecten van deze overgang is het kijken naar deze rijders, die gewend zijn aan een teamauto die hen volgt en een team van monteurs die hun fietsen opzetten, terwijl ze het allemaal zelf uitzoeken. De meesten van hen weten al genoeg om meer te doen dan de basis, maar hey, het is alweer een tijdje geleden.

Laurens ten Dam, die als tweede eindigde, zegt dat hij geleerd heeft van andere profs die de sprong naar gravel al hadden gemaakt om te bepalen wat hij zou moeten kunnen doen als hij in de problemen zou komen op het parcours. Hij en Thomas Dekker hebben de dag voor Unbound Gravel een band ingeplugd tijdens een verkenningsrit, en hoewel het niet zijn eerste keer was dat hij een band stopte, is het proces voor Ten Dam nog nieuw genoeg om een ​​beetje zenuwslopend te zijn.

Pete Stetina is misschien wat zekerder van zichzelf. Na het verlaten van de WorldTour in 2019, is Stetina een vaste favoriet geworden bij zowat elke grindrace waaraan hij deelneemt. Zijn Canyon-monteur, “Big Tall Wayne”, zegt dat Stetina van plan is 32psi te gebruiken voor Unbound. “Ik denk niet dat de bandenspanning een geheim is”, zegt hij. Dan, na een pauze, “Is het?”

Stetina’s IRC’s bevatten 32 psi.

Onwetendheid is gelukzaligheid

Allison Tetrick, die eerder Unbound won en daar nog een paar keer dichtbij kwam, is een bekende data-nerd. Toen ze op de weg racete, was ze regelmatig geobsedeerd door haar bandenspanning en paste deze aan op welke koers ze ook reed.

Maar voor haar grindraces heeft ze een “onwetendheid is gelukzaligheid” -benadering gekozen om een ​​​​deel van de nerveuze rommel in haar hoofd op te ruimen voor een race. Ze vertrouwt op haar partner, Blaize Baehrens, om haar rit voor de race te laten bellen. Het enige dat Tetrick weet, is dat haar druk ergens in het bereik van 30-40 psi zal zijn – en niet weten is prima voor haar. Focus en kalmte zijn veel belangrijker dan een of twee psi.

De obsessie met bandenspanning is misschien een aanwijzing dat grind opgroeit. Het aantal WorldTour-professionals dat op gravelraces verschijnt, wordt steeds groter; de versnelling verandert constant, met verbeteringen in gewicht, duurzaamheid, functionaliteit en aanpassingsvermogen. De banden zijn lichter, sterker, soepeler geworden en beter in staat om moeilijke wegen en paden aan te pakken. Bandenvoeringen zijn de favoriete lekbescherming geworden voor echt ruige banen. Technologie staat aan de kant van de gravelracer.

Maar ik moet je vragen: onder welke druk loop je?

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Nielsalbertcx
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0