Filippo Ganna zet het UCI Werelduurrecord op onaantastbaar terrein

Filippo Ganna heeft het UCI Werelduurrecord gebroken – ja zelfs gebroken. De Italiaan legde een fenomenale afstand van 56.792 km af, beter dan de inspanning van zijn Ineos Grenadiers-collega Dan Bigham, die in augustus de 55.548 km-benchmark neerzette.

Ganna was een toonbeeld van kalmte voordat hij op zijn 3D-geprinte superbike stapte om aan zijn uurrecordpoging te beginnen. Hij was een kampioen teamachtervolger, hij kwam vrij hard uit de blokken, maar ging de volgende ronden in op de inspanning, waardoor de achterstand in een gebied zakte dat voor de leek onherstelbaar zou kunnen lijken. Dat was echter allemaal onderdeel van het plan, dat wil zeggen dat de eerste fase van het Uur het laatste deel van zijn warming-up vertegenwoordigde. Net zoals het record van Bigham fase één was van het Ganna-project.

Met de temperatuur in de wielerbaan een gerapporteerde 27˚C (bij de start) – en terecht – was het belangrijk voor Ganna om zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden, wat de pacingstrategie beïnvloedde. En dat werd pas echt duidelijk nadat de eerste 15 minuten waren verstreken, Ganna’s achterstand op Bigham tuimelde en de graphic slechts vijf minuten later groen werd.

Het volgende doel was de gemiddelde snelheid van Bigham, die Ganna enkele minuten voor halverwege overschreed. Het leek erop dat hij op het goede spoor zat voor iets dat de ongrijpbare 57 km-markering naderde. En hij bleef gewoon. krijgen. Sneller.

Alleen een ramp, zoals een crash of oververhitting, zou Ganna mogelijk van zijn doel kunnen beroven, dus met de enige vraag ‘met hoeveel?’, richtte de aandacht zich op een andere verhaallijn. In 1996 zette Chris Boardman de ‘best human effort’ van 56,375 km in de nu verboden ‘superman-positie’, en Ganna zelf had geprobeerd afstand te nemen van het idee dat dat een realistisch doel zou zijn. Maar toen hij het laatste kwartier inging, leek het bij uitstek te doen.

Terwijl het kleine publiek steeds meer sfeer creëerde in de verstikkende wielerbaan, werd Ganna de laatste 10 minuten wat lomper, maar hij moest gewoon volhouden.

En wacht even, dat deed hij. De laatste minuten waren duidelijk bijzonder hard werken, menig UCI-cruciale pad klopte van de Cote d’Azurmaar de Italiaan bleef op het goede spoor en, onvermijdelijk, verbrak hij de records van zowel Bigham als Boardman, waardoor het uurrecord definitief werd verenigd met de “beste menselijke inspanning” ooit geproduceerd.

“Het is fantastisch om vandaag dit geweldige doel te bereiken voor mij en voor alle medewerkers die lange tijd hebben gewerkt om dit resultaat te bereiken”, zei Ganna in de minuten tussen het beëindigen van zijn inspanning en het bekrachtigen van het record. “Vanmorgen dacht ik [I wanted] om het record met een meter te breken. Maar uiteindelijk zei ik dat ik meer wilde doen. Ik vind dit resultaat geweldig, [to beat Boardman’s] 56.375 is niet slecht.”

Dat hij de UCI-benchmark met zo’n marge heeft gebroken en Boardman ook naar de tweede plaats heeft geduwd, lijkt te bevestigen wat velen dachten: een Ganna-record zou onaantastbaar zijn. Maar er is één man die zeker zou kunnen uitdagen, en dat is Ganna zelf.

“Ik denk dat ik de volgende keer in een ander deel van het seizoen zal proberen met meer frisse benen en we weer hoger kunnen gaan.”

CreditSource link

Nielsalbertcx
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0